MENU

NAJčITANEJSIE

1 Recepty

Bez múky a cukru! Zdravý banánový chlieb len z piatich ingrediencií

2 Sex & vztahy

Prvý sex a strata panenstva: Kedy je ten správny čas?

3 Recepty

Zdravé lievance zo špaldovej múky

4 Sex & vztahy

10 vecí, ktoré muži nenávidia pri bozkávaní

Päť zázračných potravín, ktoré očistia vaše telo 

Päť zázračných potravín, ktoré očistia vaše telo 
Foto: pixabay.com

Zaujímavosti Zdravie

Zima je síce ešte v plnom prúde, ale práve teraz je ten správny čas upraviť svoju životosprávu. Stačí sa začať trocha viac hýbať a pridať do svojho jedálnička zdravé potraviny. Niektoré sú priamo predurčené na to, aby vám nenásilne pomohli očistiť telo, v ktorom sa počas zimy nahromadili rôzne toxíny. Navyše sú aj chutné, takže to pre vás nebude žiadne trápenie.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Červená repa, cvikla

Na pultoch obchodov je po celý rok a stojí len pár centov. Červená repa sa postupne vracia do našich kuchýň a jedálničkov, pretože jej očistný účinok pre organizmus je obrovský. Prečistí vám črevá, rozbehne peristaltiku žalúdka a čriev, navyše obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, železo, jód, mangán, zinok, vitamín C a E. Jesť ju môžete surovú, ale dá sa aj uvariť alebo upiecť v alobale.

NÁŠ TIP: Uvarte dve väčšie cvikly vo vode, podobne ako zemiaky. Až kým nezmäknú. Po vychladnutí ich ošúpte a pomiešajte s balkánskym syrom. Je to skvelý a sýty šalát jedinečnej chuti.

Zázvor, ďumbier 

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Obsahuje silice, ktoré podporujú zdravé trávenie, pôsobí protizápalovo, ničí v organizme baktérie, vírusy a huby. Má povzbudzujúce účinky, stimuluje krvný obeh. To zlepšuje cirkuláciu krvi a lymfy a zvyšuje tak odplavovanie toxínov z tela. Zázvor tiež podporuje vylučovanie prostredníctvom potu a moču. Má v sebe až 640 chemických látok, ktoré vytvárajú jeho typickú chuť.

NÁŠ TIP: Pridajte malý kúsok zázvoru do polievok či zeleninových soté. Získate zaujímavú, jemne korenistú a štipľavú chuť. Na rozbehnutie očisty organizmu si nastrúhajte kúsok zázvoru (aj so šupkou) do pohárika, zalejte horúcou (nie vriacou vodou). Pár minút lúhujte, potom môžete pridať med alebo aj kvapku citrónu. Nápoj sa dá piť teplý aj studený.

Grep

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Tento citrus s jemne horkastou chuťou, ktorého domovom sú karibské ostrovy, rastie na tzv. Citrus paradisi, teda na rajskom citrusovníku. A jeho účinky sú naozaj „rajské“. Plod má v sebe obrovské množstvo vitamínu C. Tiež vitamín B1, vitamín K. Podobne ako cesnak, obsahuje aj grep zlúčeniny podporujúce výrobu pečeňových detoxikačných enzýmov. Tiež obsahuje flavonoid známy ako naringenín. Ten ovplyvní pečeň natoľko, že tá tuky skôr spaľuje, než ukladá.

NÁŠ TIP: Najlepšie je, ak si grep odšťavíte. Ale ak nezvládate jeho chuť, pripravte si chutný šalát. Zoberte si hrsť lístkov rukoly, pridajte na jemnučko nakrájanú červenú cibuľku, na kocky nakrájaný grep, môžete pridať aj kocky pomaranča, premiešajte. Pridajte štipku soli a čierneho korenia a na záver ešte šalát pokvapkajte grepovou šťavou. Nechajte aspoň hodinku odstáť v chladničke.

Kapusta

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Kapusta pomáha aktivovať pečeň a jej detoxikačné schopnosti. Má tiež močopudné účinky, to znamená, že zvyšuje vylučovanie prebytočných tekutín a tiež škodlivých látok prostredníctvom moču. Má veľa vlákniny, ktorá čistí črevá a nakopáva peristaltiku. A čisté črevá znamenajú aj čistý organizmus. Čerstvá je cenným zdrojom vitamínu C, ochraňuje črevnú sliznicu a pomáha pri tráviacich problémoch. Kyslá ponúka ešte o čosi viac. Je bohatá na vitamín B, železo, draslík, horčík, vlákninu a antioxidanty. Preto je odporúčaná aj pri niektorých druhoch rakoviny.

NÁŠ TIP: Okrem konzumácie kyslej kapusty, prípadne iba kyslej šťavy, vám odporúčame ešte jeden recept. Skladá sa iba z troch ingrediencií, každá jedna patrí do zoznamu účinných detoxikačných potravín. Nastrúhajte kapustu, pridajte nastrúhané jablká a posypte troškou rasce, ktorú ste predtým jemne podrvili. Môžete trošku posoliť, kapusta o pár minút pustí vodu. A chutný šalát je na svete.

Avokádo

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Tento plod stálozeleného ovocného stromu má pôvod v Mexiku, ale teraz sa už pestuje v mnohých iných krajinách. Avokádo je nutrične veľmi výživné, obsahuje menej vody, ale zvyšné tuky sú veľmi zdravé, kvalitné a osožné pre organizmus. Obsahuje všetky esenciálne mastné kyseliny. Je bohaté na proteíny a ostatné ovocie predbehne v obsahu vitamínu E. Vyniká aj obsahom vitamínu B6 alebo železa a draslíka. Avokádo znižuje hladinu cholesterolu, vyrovnáva hladinu krvného cukru, pôsobí ako antioxidant a taktiež podporuje trávenie, čo je pri procese detoxikácie veľmi dôležité.

NÁŠ TIP: V našich obchodoch väčšinou kúpite avokádo ešte trošku nezrelé. Dajte ho na radiátor a za dva či tri dni dozrie. Kedy je naozaj zrelé? Ošúpte ho a potom ho v dlani stlačte. Už pri jemnom tlaku by sa kôstka mala dať z dužiny ľahko vytlačiť. Avokádo je skvelé na prípravu nátierok, pridáva sa do smoothies, do studených zeleninových šalátov. Výborné je s cestovinami, ktoré len jemne pokvapkáte olivovým olejom a na záver pridáte na kocky pokrájané avokádo.

Komentáre

Top

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Informácie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close